Syftet med NROK är att kvalitetssäkra svensk käk- och ansiktskirurgi
2018-10-11Den stora majoriteten av de operationer som är aktuella för registrering i NROK är korrigeringar av över- och underbett. En del av dessa är på patienter med läpp-, käk och gomspalt. Ett 20-tal kliniker i landet utför operationerna. Registreringen, som startade hösten 2017, kommer att ge en överblick över vilka typer av operationer som utförs och med vilka metoder. Klinikerna kommer att få veta vilka resultat de når och om det finns faktorer som ger ökade frekvenser av komplikationer eller recidiv. Drabbas speciella patientgrupper vid speciella diagnoser, finns det operationsmetoder som är mer riskfyllda än andra och så vidare.
Skruvar eller platta?
Ett exempel på en fråga som kan få svar genom registreringen är vilken typ av fixation som är bäst när man förlänger en underkäke.
– Man kan använda tre stycken positionsskruvar i käkvinkeln eller man kan sätta in en platta av titan. Ger någon metod färre recidiv eller är båda metoderna lika bra? Det är en typisk fråga som vi kan få svar på med hjälp av NROK, säger Lars Rasmusson, professor i maxillofacial kirurgi (käk- och ansiktskirurgi) vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Lars Rasmusson är registerhållare för NROK, det vill säga att han tillsammans med en styrgrupp ansvarar för registrets utveckling och drift.
Livskvalitet efter operationen
En mycket viktig fråga är om patienterna tycker att deras livskvalitet blir bättre av operationerna.
– Det finns väldigt lite kunskap om patienternas uppfattning om livskvalitet efter en käkoperation. Att vi kirurger är nöjda för vi tycker att patienterna fått en normal funktion och fina ansikten är mindre intressant, säger Lars Rasmusson.
Just nu finns bara en enkel fråga i registret om patienternas livskvalitet. ”Upplever patienten att livskvaliteten har blivit bättre av operationen?” Men planen är att patienterna längre fram ska få besvara en enkät med ett flertal frågor. Hur fungerar det för dem att tugga och tala, hur har deras självbild förändrats, med mera.
Genetiska missbildningar i ansiktet
En liten del av de operationer som registreras i NROK görs på patienter som har genetiska missbildningar som påverkar ansiktet. Majoriteten av dessa cirka 20 operationer per år utförs på kraniofaciala enheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Det är ett högspecialiserat centrum som opererar patienter från hela landet med missbildningar i kraniet och ansiktet. Lars Rasmusson ingår i enhetens multidisciplinära team.